Welkom bij Geheugenkaarten.nl - Op Geheugenkaarten.nl vindt u informatie over de verschillende typen geheugenkaartjes en een actuele prijsvergelijking.

SD kaart (Secure Digital)

 

Secure Digital (SD) geheugenkaart van Transcend. SecureDigital is een speciale versie van de MultiMediaCard. De kaart is gezamenlijk ontwikkeld door Sandisk, Toshiba en Matsushita Electric (Panasonic).

Secure Digital (SD) is een speciale versie van de MultiMediaCard. De kaart is gezamenlijk ontwikkeld door Sandisk, Toshiba en Matsushita Electric (Panasonic).

De aanduiding Secure heeft betrekking op de mogelijkheid om de kaart te beveiliging tegen het kopiëren van auteursrechtelijk beschermde bestanden. Wat betreft het uiterlijk zijn de twee kaartjes bijna identiek.

De SD kaart is alleen iets dikker dan de MMC kaart en heeft tevens een schuifje, waarmee de kaart beveiligd kan worden tegen schijven. Doordat de SD kaart dikker is dan de MMC kaart, past een SD kaartje vrijwel nooit in een MMC-slot. Een MMC kaart in een SD slot is meestal geen probleem.

Op het moment is de SD kaart het populairste type geheugenkaart. Aangezien SD kaarten tegenwoordig ook in hoge capaciteiten leverbaar zijn, vormen ze een goed alternatief voor CompactFlash, dat lange tijd het populairste type geheugen was. Vooral de grote afmetingen en hoge stroomverbruik van CompactFlash kaarten zijn belangrijke nadelen.

 

SDHC (Secure Digital High Capacity)

SDHC logoSDHC is een techniek die hogere opslagcapaciteiten mogelijk maakt dan bij normale SD kaarten het geval is. SDHC kaarten zijn leverbaar in uitvoeringen van 4GB tot 32 GB. SDHC wijkt echter zo af van de standaard SD kaart dat SDHC niet backwards compatible is: SDHC kaarten werken alleen in apparatuur die specifiek voor SDHC ontwikkeld is. Zowel de SDHC geheugenkaarten als de geschikte apparatuur herkent u aan het SDHC logo.

SanDisk SDHC geheugenkaartOm maximaal haalbare snelheid van de geheugenkaart inzichtelijk te maken, zijn er voor SDHC vier snelheidscategorieën gedefinieerd. Deze categorieën geven een indicatie over de minimale schrijfsnelheid van de kaart. De indeling is als volgt:

 

SDXC (Secure Digital eXtended Capacity)

SDXC is de nieuwste ontwikkeling in de SD-familie. Net als bij de SDHC-techniek, biedt de SDXC standaard de mogelijkheid voor grotere opslagcapaciteiten. In het geval van SDXC tot 2TB. Ook voor SDXC-kaarten geldt dat ze niet backwards compatible zijn, met andere woorden: u kunt SDXC-kaartjes alleen gebruiken in apparatuur die ontwikkeld is voor het gebruik van SDXC.

Lees hier meer over de compatibiliteit van SD-kaarten.

 

SanDisk miniSD. miniSD: Van de SD kaarten is ook nog een kleine variant beschikbaar: miniSD, met een omvang van 21.5x20x1.4 mm. Het kaartje is verder compatible met de SD-standaard. Dit maakt het kaartje uitermate geschikt voor het gebruik in mobiele telefoons of MP3-spelers.miniSD

Van de SD kaarten is ook nog een kleine variant beschikbaar: miniSD, met een omvang van 21.5x20x1.4 mm. Het kaartje is verder compatible met de SD-standaard. Dit maakt het kaartje uitermate geschikt voor het gebruik in mobiele telefoons of MP3-spelers. Het grote voordeel van geheugenkaartjes in draagbare apparatuur is dat geheugenkaarten verwisselbaar zijn en gegevens dus eenvoudig uitwisselbaar zijn. Vaak wordt er zelfs een adapter meegeleverd, waardoor het miniSD kaartje in een normaal SD-slot past.

 

SanDisk MicroSD MicroSD

MicroSD is de nieuwe naam voor TransFlash. Informatie over dit type geheugenkaart vindt u op de microSD-pagina.